Dušan “Duško” Radović (1922-1984)

Duško Radović – legenda koja živi i danas. Ne postoji osoba, barem ne u Beogradu, a i šire, koja nije čula za Duška Radovića. Čovek koji je svojim aforizmima svako jutro budio Beograđane na talasima radija “studio B”. U periodu od 1975. godine do 1982. godine, radio emisija “Dobro jutro Beograde”, bila je jedna od najpopularnijih. Nakon sedam godina, tačnije 1982. godine emisija je prestala sa radom iz političkih razloga. Naime, okarakterisana kao emisija koja nosi opasne “političke poruke sa izraženom moralističkom i demagoškom pozadinom”.

Bila su to vremena kada su, još uvek nerazbuđeni i uz prvu jutarnju kafu, građani nestrpljivo čekali koji aforizam će obeležiti taj dan. Bez Duška se nije moglo zamisliti jutro. “Dobro jutro, Beograde.”

Duško Radović je bio pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik. Bio je glavni urednik “Pionirskih novina”, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd. Zatim, urednik lista “Poletarac”, novinar “Borbe” i urednik Studija B. Takođe je pisao scenario i tekst za dečiju televizijsku seriju “Na slovo na slovo”.

Dobitnik je naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade. ponosni je dobotnik Diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Kao član redakcije i prevodilac sa francuskog dao je imena likovima u stripovima Talični Tom i Krcko.

Povodom 100 godina od Radovićevog rođenja objavljena je monografija u kojoj se njegovi aforizmi čuvaju od zaborava. Objavljeni su u tri knjige “Beograde, dobro jutro”.

Samo da se podsetimo na neke od njih koje i danas rado prepričavamo.

 • Život počinje kad pokažete zube, tamo gde ste predugo pokazivali razumevanje.
 • Volite svoju decu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.
 • Sumorni neki dani, sad je dobro imati prijatelja, jednostavnog, vedrog, veselog, lekovitog…da nas nauči šta je važno, a šta nevažno u životu…da nas lupi šakom po ramenu i da od tog udarca ozdravimo.
 • Šta je na kraju srede? Četvrtak.
  Šta je na kraju četvrtka? Petak.
  Na kraju svih rajeva uvek je jedan novi početak.
  Krajevi se potroše, počeci uvek traju.
  Početak – eto šta je na kraju.
 • Mnogim ljudima prošao je život u strahu da ne pogreše.
  I uglavnom, nisu imali većih grešaka.
  Život im je prošao bez grešaka i bez smisla.
 • Udvarajte se malo svojoj ženi – kao da vam nije žena, kao da vas ne voli, kao da ima nekog drugog, kao da može da bira.
  A žena nije nazahvalna.
  Na tu pažnju ona će odgovoriti sa mnogo dobrote – kao da vas voli, kao da nema drugog, kao da ne može da bira.
 • Bilo bi dobro kada bi škola mogla da prihvati obavezu da ne samo uči već i nauči dete zdravo i sposobno za školu.
 • Više je znanja i veštine (inteligencije, duha, mašte i ukusa) uložila Koka-kola za propagandu svoje obojene i zašećerene vode, nego škola za slavu i veličanje čitanja i pisanja.
 • Zdrava, vedra, očuvana i neozleđena deca – po svaku cenu, pa i po cenu znanja! – to bi bio plemeniti zadatak vaspitanja.
 • Danas se igra večiti derbi i 50 000 muškaraca biće na stadionu, što znaći da će 50 000 žena imati priliku da ih prevari ali neće imati s kim jer će svi pravi muškarci biti na stadionu.
 • Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.