snaga

Snaga

Veličina nekoga ili nečega nije njegova sirova snaga, veći je kumst kanalisati tu silu u dobrom pravcu i pravilno je upotrebiti. Snaga se rasipa na nebitne stvari, iako mi možda tako ne mislimo, samo, stoji jedno, često se bespotrebno trošimo na gluposti i ne znajući vrtimo se u krug.
Da prvo definišemo šta je to snaga. U fizici, snaga je mera izvršenog rada u jedinici vremena. Može biti i količina energije koja je pretvorena iz jednog oblika u drugi za vreme jedne sekunde. Najčešće se povezuje sa fizičkom izržljivošću.
Međutim, postoji i snaga u nama. To je ona snaga koja izvlači iz nas ono najbolje, kada je najteže. A često nismo ni svesni kolika je. Skrivene snage čoveka. Mentalna snaga.
Ako npr. u svojoj glavi zamislimo neku situaciju, ili vidimo kod drugih da ih je snašlo ovo ili ono, možda se zapitamo kako bismo mi, i da li smo sposobni. Već pri prvoj pomisli ćemo konstatovati: ”Ne, ja to ne mogu, ili to je toliko van mojih mogućnosti da neću ni da pokušam.”
Gde je ta kapisla u nama,  šta je okidač?  Koje su granice naše izdržljivosti?
Mislim da ne znamo ni sami, a odgovor je u nama, tačnije u našoj glavi.
Sigurno nam se svima desilo da su nas neke stvari u sekundi pokrenule, situacije u kojima je bilo potrebno reagovati bez razmišljanja, sada i odmah. Po nekoj inerciji, samo smo se pokrenuli. Tada bez ikakvih pitanja, samo  delujemo,  radimo ono što je potrebno i završimo. Posle, kad sve prođe, tek onda razmišljamo. Začudimo  se na toj iznenadnoj snazi, ili se pitamo, odakle nam snage za urađeno.
Ekstremne situacije postavljaju pred nas određene zadatke i izazove, mi ih izvršavamo i shvatamo da smo i te kako sposobni da odgovorimo na zadatu nam temu, situaciju, događaj.
Logično, sledi pitanje, a zašto moramo da čekamo da nas nešto natera, zašto ta snaga čuči u nama neiskorišćena? Ne dešavaju nam se samo loše stvari pa da moramo da reagujemo.
Sve ono što je predvidivo u našoj glavi, to je ono što nas uljuljkuje, ne traži dodatno trošenje i po liniji manjeg otpora tako se i ponašamo. Ceo naš život se svodi na predvidivost.
Loše životne stvari, a svi smo ih imali, neko manje, neko više, one su nepredvidive, i one izvlače tu snagu i energiju. Nepoznanice nas testiraju.
Ima mnogo primera gde se ljudi raspadaju zbog svakodnevnih trivijalnih stvari. To ponavljanje iz dana u dan im čini da se loše osećaju, da ih pritiska ta rutina, i ne mogu da se izbore s tim. A onda im se desi neki veliki životni izazov, to rasture bez problema, saberu se i reše problem. Čim reše taj problem, ponovo se bakću i raspadaju na glupostima.
Možemo mnogo toga da uradimo za sebe, samim tim i za druge. Od nas kao jedinke sve polazi. Ako smo sebi postavili ciljeve i odgovorili na postavljena pitanja, onda možemo da pronađemo i tu snagu u nama,  bez da čekamo neke nemile događaje koji će nas testirati.
Testirati svoju snagu i izdržljivost možemo izvesti na mnogo lepši način. Lepe stvari takođe pokreću! Dovoljno je iskoračiti iz učmalosti. Dok nešto ne probamo, ako ne stavimo akcenat na lepe stvari, na nešto potpuno novo, van naših svakodnevnih aktivnosti, nikad nećemo saznati koju količinu snage imamo u sebi.
A imamo je, i ona žudi za tim da bude probuđena, aktivirana i puštena s lanca!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.