Na kafi sa bajkerima

I tako dok sam se okrenula, bajkeri svuda oko mene, jedva da sam popla gutljaj kafea, a bila sam već u getu.

… je l’ slobodno… možemo li da uzmemo stolicu, ako Vam nije potrebna…

Mic po mic, naguraše se tu oko mene. Name, postoji jedan mali kafić, tu na keju gde mi je redovna ruta kad se vozim bajsom i tu je odavno sastajalište bajkera. Nađiđaju se tu, parkiraju svoje moćne ljubimce i onako razbacani po okolnim stolovima, a sve po pet, šest za jednim, pričaju, šale se i uvek je tu neka graja, veselo.

Što je najveći štos i meni je zapao za oko taj mali, neugledni kafić s razbacanim stolovima i stolicama okolo. Izgleda baš kao da su vlasnici kafića sve to skupljali na nekom otpadu. Sve različito, štaviše, mislim da ne postoji nijedan isti sto, a stolica se poneka i nađe u duplikatu. Elem, kad god sam se nameračila da sednem i napravim pauzu uz neko pivo ili kafu, nema mesta. To jutro, toplo, lepo, pravo letnje prolazim i vidim, sve prazno, super, pomislim, taman da sednem i uživam u zasluženoj pauzi.

Oni su pleme, banda, humanisti, solidarci i imaju svoj sopstveni jezik, terminologija od koje mi se zavrtelo u glavi: Michelin PR3, grejač ručica, zategnutost lanca, karter motora, lamele za kvačilo, ulje, svećice samo se neki u nizu pomenutih delova.

Ništa ja njima nisam smetala, bajkeri su već bili u svojoj priči, a nisu ni oni meni smetali, naprotiv, počela sam da uživam u toj veseloj graji. Priče su počele da se prepliću jedna sa drugom. Uz lagani podstrek s moje strane s nekim potpitanjem, bome sam saznala svašta lepog. O njihovim putovanjima, o slobodi, solidarnosti, o vetru u kosi, pripremama, skupljanju ekipe… Međutim, najviše sam se oduševila kad su mi pričali o humanitarnim akcijama u kojima redovno učestvuju.

Bajkeri, na primer, za svaku Novu godinu, već više od jedne decenije obučeni u kostime Deda Mraza nose paketiće i obilaze mališane bez roditelja u Domu za decu i mlade, po celoj državi i ko zna gde još.
Zatim, bajkeri putuju predvođeni svojim moto klubovima u okviru humanitarnog karavana kroz Srbiju koji podrazumeva pomoć deci i porodicama lošijeg materijalnog statusa i najavljuju biće toga još.
Kosovska Mitrovica – 1.500 motorista iz Srbije i inostranstva u severnoj Kosovskoj Mitrovici u okviru humanitarne akcije za pomoć deci bez roditelja na Kosovu.
Jedan bajker je prodao svoj motor i priložio pare za lečenje obolele devojčice. Ovaj humani gest pročuo se brzo, pa su tako i drugi ljudi krenuli da prodaju svoje prevozno sredstvo ili opremu, kako bi pomogli.
Tako sam, na primer, saznala da je cilj putovanja “Od Severnog rta (Norveška) do Rta dobre nade (Južna Afrika)” dvojice odvažnih francuskih moto novinara bio prikupljanje sredstava za operaciju dece.
Za vreme Uskršnjih praznika organizuju akciju “Moto zeka”, kada prigodne poklone odnose Domu za osobe sa posebnim potrebama.
Početak i kraj motoraške sezone (maj i oktobar) obeležavaju već tradicionalnim dobrovoljnim davanjem krvi.

Mnogo je primera, nama znanih i neznanih, u kojima su bajkerska humanost i solidarnost potvrđeni na delu, tačnije na drumu. Svako dobro delo, pa i iskrena namera da se nekome pomogne, dovoljno je vredno priznanja, jer dobra dela se ne mogu meriti i međusobno upoređivati.

Oni su obučeni u kožu, “grubog” izgleda, sa pirsingom i tetovažama. Obožavaju preglasan zvuk motora i rado pokazuju umeća sa istim. Da, vole brzu vožnju i većina ih doživljava kao “loše momke” pa čak i članove opasnih bandi. Ipak, veliki humanitarni rad kom su posvećeni poslednjih godina, opovrgava negativan imidž zaljubljenika u dvotočkaše.

Izjava jednog u nizu: “Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu podredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici”.

Moja pauza bližila se kraju, bilo je vreme da krenem, nasmejana i punog srca prihvatila sam poziv za ponovni susret, još malo priče i neizbežno piće. Ovi momci su me raznežili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.