maniri

Maniri

I koliko se samo divim ljudima koji su zadržali civilizovanost u kojoj su maniri i dostojanstvo sačuvani kao neprevaziđena kategorija, a poštenje i obraz, uprkos svemu, pa čak i novom vremenu, stavljeni na pijedestal.

Da li je u sistemu okrenutom naglavačke inteligentno biti normalan, neokrenut. Ukoliko se slažemo da je inteligencija između ostalog, sposobnost prilagođavanja i da su neprilagođeni evolutivno osuđeni na propast od vajkada, onda avaj.
Nasmešiti se ili ne? Pevati ili ne? Plesati ili ne? Biti kulturan ili ne? – Zapravo, biti ili ne biti?

Termin kulture ima latinski koren. Kultura je kroz istoriju različito sagledavana, tumačena, i definisana.
U 16. veku označava religijski kult, dok u 17. veku taj izraz se odnosi na razvoj duha, na prfinjene manire. U 18. veku pojavljuje se termin civilizacije koji se označava kao završni deo razvoja kulture. U 19. Veku se pojam kulture dovodi u vezu sa umetnošću, religijom, filozofijom.
Kulturu, takođe, vezujemo i za određeni način ponašanja kako žena tako i muškaraca. Bonton danas nije isto što je bio i pre par vekova. U dalekoj prošlosti maniri su bili i jedna vrsta stege, a i uštogljenosti, počevši od samog društva koje je to nametalo, pa sve do samih pojedinaca.

U današnje vreme puno toga se izmenilo, olabavilo. Maniri i lepo ponašanje kao da su izgubili svoju pravu vrednost. Ne može se reći da su u potpunosti nestali, ali kao da više nisu popularni. Prilikom mnogih protokolarnih dešavanja na najvišem nivou i te kako se pazi i zna, šta, gde, kako i kad se govori ili radi. To je nešto drugo i sasvim je neka druga dimenzija, ovde govorim o manirima i načinu ponašanja u svakodnevnim, običnim situacijama. Postoji mnogo tekstva na temu – biti dama, odnosno – biti džentlmen, samo, čini mi se da je ipak koren svega – biti pristojan i imati lepe manire.

Prilagođavanje novim, današnjim vremenima, to je u redu, ali neke osnovne stvari, meni je prosto žao kad vidim da ih ima sve manje. Tokom 80-tih i 90-tih termini ”dama” i ”džentlmen” nekim čudom prestali su da budu u opticaju. Koja društvena revolucija se tada desila? Žene su stavile naramenice, a muškarci oklope i svi su krenuli bespoštedno i makjavelistički da krče sebi razne puteve kroz život, zaboravljajući pritom šta su to maniri.

Kada je jedna novinarka došla da napravi intervju sa direktorkom koledža nije ni slutila da će istog momenta i to bez pardona, dobiti prvu lekciju kulturnog pravilnog rukovanja. Zatim je saznala – Amerikanci se rukuju sedam sekundi, ali ovde ne, dovoljno je tri sekunde za rukovanje i pritom se gledate pravo u oči.

Malo da podsetim; dama ume lepo da se zahvali, ali ne preteruje u izlivu osećanja, takođe, ne vodi duge razgovore preko telefona i ne proverava poruke dok je u društvu. Dama daje prednost drugima, ljubazna je u ophođenju sa svima i prava dama se nikada ne šminka u prevozu. Prava dama će takođe sa dve-tri dobro usklađene krpice izgledati kao da je tog momenta sišla s modne piste. Pobrojala sam samo neke stvari, tek da natuknem, pa ako ste usput negde ostale bez manira, drage moje dame, potrudite se da ih pronađete, možda na istim onim mestima gde su i izgubljeni.
Džejn Ostin je ustalasala javost govoreći da ne mora da znači da se dama rađa, već da svaka žena može biti i pokazati da je dama, jednostavno uz pomoć vrlina kao što su dobrota, lepota i karakter, dakle, svojim ponašanjem.

Reč džentlmen (eng. gentleman) i u prošlom veku označava čoveka koji je imao visoki društveni položaj i bogatstvo. U rečnicima se čak i danas održala ova definicija. Lepo vaspitanje i lepi maniri su sastavni deo ovog muškarca, zatim  pristojno ponašanje kao i stil oblačenja. Poštovanje bontona i tradicionalni maniri pokazuju kako se postaje i ostaje džentlmen na glasu. Sitni detalji kao što su: pridržati kaput damama i ponudite svoj ako joj je hladno, mali su, ali ostavljaju utisak. Briga o ljudima koji izgledaju bolesno ili im je potrebna pomoć isto spada u kolekciju lepog ponašanja. I molim vas, gospodo, nemojte da se gurate, nego stanite sa strane i pustite druge da idu ispred. Otvorite vrata ženama ili starijima. Pratite ili vozite dame do kuće, naročito noću, jer jedno je sigurno, one će se osetiti sigurnije u muškoj pratnji. Odeća može učiniti da muškarac izgleda kao gospodin, ali njegovi maniri, ponašanje i unutrašnjost čine ga gospodinom. I ovde postoji još mnogo stvari koje nisu napisane kada je reč o “pravom gospodinu”, to dalje prepuštam ličnom afinitetu.

Važno je podsetiti da bonton ili lepo ponašanje, predstavlja skup pravila koja mogu pomoći da u svakodnevnom životu i kroz razne situacije budemo pristojni. Svrha toga jeste da se prijatno osetimo u društvu, da je drugima prijatno s nama i da kroz lepo ponašanje ne uznemiravamo druge oko nas.

Kakva god da su vremena, dobre devojke i pristojni momci su uvek u modi.

One Reply to “Maniri”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.