Biti mator - šta je to?

Biti mator – šta je to?

Da ne bih ja puno filozofirala na temu – mator – i šta je to, ubacila sam u tekst gomilu nečijih citata. Pošto sam se slatko nasmejala čitajuće sve to, reših i sa Vama da podelim.
Godine, godine, godine – stisle, pa šta, ako sve ne okrenemo na šalu i smeh, onda smo zaista pukli, rečeno današnjim žargonom.
Naravno, za dete iz osnovne škole, mator čovek je onaj u tridesetim, za srednjoškolski uzrast – onaj u četrdesetim, a nedavno moj sin koji ima dvadeset i šest godina, objašnjavajući mi nešto reče – ma znaš, ono, starija je, matora, tu negde oko pedeset.

Hmmm, lampica mi se upalila i ne da trepće, nego šizofrenično blinka!!!!!

A sad citati:

– Mator si ako znaš:
Hiljadu mi dabrova;
Tako mi čukundede vrača;
Karamba i karambita;
Jelenskih mi rogova;
Hiljadu mi bubnjeva;
Svih mi vukova Ontarija.

– Svako preko 22 godine je mator, tačka. Ko je još čuo za “Nindža kornjače?” Audio kaseta je stara kao izum točak, pa čak i čuveno rezanje CD-ova je daleka prošlost. Za ploče su ovi mlađi čuli, ali samo zato što se vinil vratio u modu, tako da se to ne računa.

– Čovek je mator kad počne da jede sve voće i povrće;

– Kad počne da kupuje razne biljne čajeve;

– Kad ne vidi dete u sebi;

– Onda kada on to želi;

– Kad on počne da se oseća i misli da je star. Između 80 i 90 godina. A ne mora ni tada ako mene pitaš (Jovana 11);

– Mator si kada prestaneš da izlaziš sa prijateljima;

– Sa 55 godina. (Miša, 17)

– Kad prestane da se smeje, onako bezveze;

– Moja baba je odlučila da skuplja novac za lap top i hoće da upiše kurs kako bi mogla da uči nove stvari na internetu. Znači ona je već 20 godina stara, jer je odlučila da se isključi iz tokova života i da se zadovolji onim što je do tada usvojila. Međutim, odlučila je da više ne bude stara i mislim da se upravo tu krije odgovor. Stari smo kad sami to prihvatimo kao činjenicu i odbijamo sve što je novo. (Petar, 25)

Što se mene lično tiče, stalno govorim da sam po svoj prilici zaostala u razvoju. Uopšte se ne osećam u skladu sa svojim godinama, a koje su to, e – cvrc, neću da Vam kažem.

I na kraju ono najbitnije, a u pitanju je stara ofucana fraza, važno je kako se osećate ili još bolje, godine nisu važne. Ako se osećate kao da ste mladi, ko može da vas ubedi u suprotno, pa čak i ako su u vaše vreme bili popularni Bitlsi, Stonsi, Dilan, Dorsi, a svi znamo da je to bilo pre mnoogo godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.